Tuesday, 17 October 2017

CATIA interview Questions and Answer


Q1- What do you know about CATIA?
Ans- CATIA- Computer Aided three dimensional Interactive Application.
  • Catia is great for generative shape design and has a really advanced surface modeling module.
  • CATIA is product life cycle management software which has all required Tool like CAD, CAM, CAE, ergonomics analysis, more advance CFD, etc
  • CATIA used for bigger and huge projects like e.g aerospace,automobile design and development

Q2- Part file extension?

Ans- .CATPART.

Q3- Drawing file extension?

Ans- CATDRAWING

Q4- Kernel of CATIA?
Ans- CNEXT

Q5- STEP File meaning?
Ans-  Standard for the exchange of products.

Q6 - what are default unit of length, Time and mass?
Ans - Length- mm
           Mass- Kg
          Time- second

Q7 - what is thickness of surfaces?
Ans- infinity less.

Q8 - what is hybrid modeling ?
Ans- mixture of solid and surface modeling.

Q9 - How many degree of freedom in assembly?
Ans- 6

Q10 - How many degree of freedom for point in sketch?
Ans- 2

Q11 - Can we use non- planer surfaces for sketch?
Ans- No

Q12- what is the full form of IGES?
Ans- Initial graphics exchange  specification.

Q13 - How we can use any command more then one time (continue) in Catia?

Ans- By selecting double click we can use any command (tool) more then one time.

Q14- Difference b/w geometrical and dimensional constraints?
Ans- Geometric constraint is a relationship that forces a limitation b/w one or more geometric elements.
Dimensional constraint is a constraint, whose value determines the geometric object measurement.

Q15- Expamd CAM/CAD/CAE/PLM/VPM/VPDM/CFD.
Ans- CAM- Computer aided Manufacturing
         CAD- Computer aided Designing
         CAE- Computer aided Engineering
        PLM- Product life cycle management
        VPDM-  Virtual product data management
         VPM-  Virtual product module
         CFD- Computational fluid dynamic.

Q16- What is difference between add and assembly in catia v5?
Ans-  Add is the Boolean operation which is used to add the material no matter whether it is positive feature or negative feature but assembly is the one which considers if it is positive feature it adds material and if it is negative feature it removes material

Note: Positive feature are the options used to add material like pad, shaft, rib, multi section solid..... etc
negative feature are the options used to removes material like pocket, groove, slot, remove multi section solid.....etc

Add & Assembly DifferenceClick Here

Q17- Save extension of assembly file?
Ans- .CATProduct

Q18- What do CATIA P1, CATIA P2, and CATIA P3 means?
Ans- P1,P2 and P3 will indicate the different types of platforms of CATIA, Higher the number, Sophisticated will be the software.

1 comment:

Note: only a member of this blog may post a comment.